Μειωμένη κατά 7,9% παραγωγή ασφαλίστρων καταγράφει η ΕΑΕΕ

Σε τροχιά αποδυνάμωσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, παρέμεινε η εγχώρια αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, με τις απώλειες στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να εντείνονται μήνα με το μήνα και τον κλάδο να βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόωρη ρευστοποίηση συμβολαίων, η οποία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. 
Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), στο α' εξάμηνο του 2012 η παραγωγή ασφαλίστρων υποχώρησε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 7,9%. 

Τόσο ο κλάδος ζωής όσο και ο κλάδος ζημιών συνέχισαν να κινούνται με αρνητικό πρόσημο, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η ασφαλιστική αγορά δεν διαθέτει πλέον κανένα ανάχωμα έναντι στην κρίση. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή (62 επιχειρήσεις, που συγκεντρώνουν το 96,2% του συνόλου της αγοράς) διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011. 

Ο κλάδος ζωής (με συμμετοχή 43,8% στο σύνολο της παραγωγής) έκλεισε το α'Α εξάμηνο με απώλειες της τάξεως του 2,8% στα 986,5 εκατ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό που εμφανίζει η δυναμική των προγραμμάτων που συνδέονται με επενδύσεις, τομέας ο οποίος ενισχύθηκε κατά 49,9% στα 222,5 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά τους λοιπούς κλάδους, τα κλασικά συμβόλαια ζωής υποχώρησαν κατά 10,7% στα 589,9 εκατ. ευρώ, ενώ η υγεία διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητη στα 31,5 εκατ. ευρώ.

express.gr