Να γίνει υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση ζητούν οι ασφαλιστικές

Για ανάγκη παροχής «σοβαρών κινήτρων στη βάση της υποχρεωτικότητας της ιδιωτικής ασφάλισης», έκανε λόγο χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (EAEE), Γιώργος Κώτσαλος, καλώντας την Πολιτεία να προσεγγίσει την αγορά για να λύσει τα προβλήματα των πολιτών.

Οι δηλώσεις έγιναν από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ και σηματοδοτούν αλλαγή στάσης του κλάδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που μετατοπίζονται από την πάγια τοποθέτηση για συμπληρωματικότητα του κλάδου σε σχέση με την κοινωνική ασφάλιση. Η θέση αυτή βρίσκει έρεισμα στην εμπειρία άλλων χωρών, όπου η επιλογή μεταξύ ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης είναι ελεύθερη από ένα επίπεδο σύνταξης και πάνω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Πολωνίας, όπου η αναμόρφωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης συνοδεύθηκε με την ανάθεση της διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ανάθεση άλλωστε της διαχείρισης των επαγγελματικών ταμείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και η αλλαγή του νόμου, θέτοντας πιο ελαστικά κριτήρια για τη σύσταση Ταμείου, αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου, που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας. Στην ίδια λογική προτείνονται η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της υγείας, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τους μεγάλους κινδύνους και η υποχρεωτική ασφάλιση από σεισμό, με τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που θα μελετήσει το θέμα.

Την πρωτοβουλία εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Γιώργος Μέργος, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς άφησε ανοιχτό το θέμα επανεξέτασης των φορολογικών κινήτρων για τον κλάδο, που καταργήθηκαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Ο κ. Κώτσαλος έθεσε θέμα νομιμότητας της παρακράτησης από το ΕΛΓΑ ποσοστού 4% επί των κοινοτικών επιδοτήσεων για την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, προσβλέποντας σε μια νέα αγορά που μπορεί να δημιουργηθεί.

Το σύνολο των ομιλητών, που τοποθετήθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση, αναγνώρισε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου, με την προϋπόθεση της σταθεροποίησης της οικονομίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση, «η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις παραδοσιακές δομές θα οδηγήσει τους πολίτες στην αναζήτηση λύσεων στον ιδιωτικό τομέα», ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης έθεσε ως βάση για την ανάπτυξη τα εργασιακά θέματα και την προστασία του καταναλωτή. Η χθεσινή γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να εκλέξει το νέο προεδρείο.

Ευγενια Τζωρτζη - kathimerini.gr