Οι πλημμύρες... το ήμισυ των παγκόσμιων απωλειών

Το ήμισυ των απωλειών από φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο αποτελούν οι πλημμύρες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 κατεγράφησαν συνολικά ζημιές ύψους περίπου 45 δισ. δολ., παγκοσμίως, εκ των οποίων μόλις τα 13 δισ. δολ. αφορούν σε ασφαλισμένες απώλειες σύμφωνα με τη Munich Re. Από αυτές Σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρεία το 47% των συνολικών απωλειών είχαν προκληθεί από πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της Ασίας, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη.

Ανάμεσα στα 460 φυσικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, τα πιο θανατηφόρα ήταν μια σειρά πλημμυρών στη βόρεια Ινδία και το Νεπάλ, που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 1.000 ανθρώπους μετά από πρόωρη, και εξαιρετικά ισχυρή, εποχή μουσώνων.

Ωστόσο, σε επίπεδο κόστους, η Γερμανία φέρει το κύριο βάρος της δαπάνης από τους ποταμούς που ξεχείλισαν στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας, φαινόμενο που επεκτάθηκε και σε γειτονικές χώρες τον Μάιο και τον Ιούνιο. Συνολικά εκτιμάται ότι οι καταστροφές που υπέστη η χώρα ανέρχονται σε 16 δισ. δολ. 

Σε ορισμένες περιοχές οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες, με αποτέλεσμα να πέσουν περίπου 400 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε μόλις λίγες μέρες, ενώ το έδαφος ήταν ήδη κορεσμένο και έτσι προκλήθηκε ταχεία διόγκωση του Δούναβη και του Έλβα.

Ο Peter Hoeppe, επικεφαλής της μονάδας Geo Risks Research Unit στη Munich Re, ανέφερε: «Είναι προφανές πως οι ημέρες με τις καιρικές συνθήκες που οδηγούν σε τέτοιες πλημμύρες γίνονται όλο και πιο συχνές». 

Συμπλήρωσε δε, ότι καθώς τα καιρικά συστήματα τείνουν να παραμένουν σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα για μακροχρόνιες και ισχυρές βροχοπτώσεις, καλοκαιρινούς καύσωνες και ξηρασία.

Όπως είπε, «στην έρευνα για το κλίμα εστιάζουμε στο ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για την αλλαγή των κλιματικών συστημάτων και ποιος είναι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής σε αυτά που βιώνουμε».



insuranceworld.gr