1,5 εκατ. πολίτες βρίσκουν καταφύγιο στην Ιδιωτική Υγεία

Άνοδο 17,6% εμφανίζουν τα προγράμματα υγείας στο πρώτο εξάμηνο του 2013
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν σήμερα στηρίξει την Υγεία τους στην ιδιωτική ασφάλιση επιδιώκοντας να διασφαλίσουν την νοσοκομειακή περίθαλψη που το δημόσιο σύστημα δεν προσφέρει.

Η τάση αυτή ερμηνεύεται ως αναζήτηση «καταφυγίου» και αποτυπώνεται στην άνοδο των ασφαλιστηρίων Υγείας. Την ίδια ώρα και οι εταιρείες για να ανταποκριθούν στην ζήτηση βελτιώνουν τα προγράμματα, αναζητούν καλύτερες λύσεις και μάχονται για το ποιος θα κερδίσει την κούρσα του ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς τα περίπου 800 χιλιάδες συμβόλαια (από το 1,5 εκατ.) είναι ατομικά και έχουν συναφθεί από πολίτες που αποφάσισαν να επιλέξουν και ιδιωτική υγεία. Τα υπόλοιπα είναι ομαδικά συμβόλαια και έχουν συναφθεί από εταιρείες, φορείς, σωματεία, στο πλαίσιο διασφάλισης των εργαζομένων ή των μελών τους.

Η ζήτηση των συμβολαίων υγείας είναι διακριτή αναφέρουν εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι το προϊόν που σήμερα πωλείται στην αγορά γι΄ αυτό και στο εξάμηνο του έτους εμφανίζουν άνοδο περίπου 17,6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συμβόλαια Υγείας ανήκουν στον κλάδο Ζωής ο οποίος περιέχει και αποταμιευτικά προγράμματα, και προγράμματα απώλειας ζωής, και τα παραδοσιακά συμβόλαια ζωής όπου είχαν και μέρος καλύψεων υγείας, και άλλα προγράμματα. 

Ενώ λοιπόν στο σύνολο της αγοράς ο κλάδος Ζωής παρουσιάζει πτώση το μοναδικό ασφαλιστικό προϊόν που εμφανίζει άνοδο είναι τα συμβόλαια Υγείας που όπως αναφέρθηκε «τρέχουν» με ανοδικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του κλάδου Ζωής και Υγείας της Interamerican κ. Γιώργο Βελιώτη«υπάρχει ζήτηση για προγράμματα Υγείας, και αυτό μας κάνει να αναζητούμε όλο και καλύτερους τρόπους για να ικανοποιήσουμε τους καταναλωτές». Αυτό που επισημαίνει είναι πως οι καταναλωτές αρχίζουν να ζητούν, λιτά, πιο προσιτά οικονομικά, και πιο ξεκάθαρα στο τι προσφέρουν, οπότε και οι εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βελιώτης, τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα Υγείας είναι αυτά που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Υπάρχουν και περιπτώσεις που «κόβουν» τα παλιά συμβόλαια και επιλέγουν τα ετήσια. Βασικός λόγος αυτής της επιλογής είναι η τιμή. Στα ετησίως ανανεούμενα το ασφάλιστρο είναι χαμηλότερο των παλιών πολυετών συμβολαίων. Από τα στοιχεία των εταιρειών αποδεικνύεται αυτό που αναφέρει ο κ. Βελιώτης διότι ενώ εμφανίζεται αύξηση που υπερβαίνει το 10% στο σύνολο των εταιρειών στον αριθμό των συμβολαίων που συνάπτονται, δεν εμφανίζεται και ανάλογη αύξηση στα ασφάλιστρα και ο λόγος είναι πώς τα ετησίως ανανεούμενα είναι φθηνότερα.

Στοιχεία εξάμηνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών στο εξάμηνο του έτους η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κινήθηκε πτωτικά κατά 11% και διαμορφώθηκε στα 2,0 δισ. € εκ των οποίων το 40,9% αναφέρεται στις ασφαλίσεις Ζωής και το 59,1% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Η παραγωγή στις ασφαλίσεις Ζωής ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, τα 597 εκατ. ή 73,9% του συνόλου, να συγκεντρώνεται στον κλάδο Ζωής. Οι επιμέρους μειώσεις είναι 17,6% στις ασφαλίσεις Ζωής, και μείωση κατά 5,8% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι ασφαλίσεων Ζωής κινήθηκαν πτωτικά εκτός του κλάδου Υγείας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 17,6%. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά Ζημιών με παραγωγή 567 εκατ. ευρώ και 48,6% επί του συνόλου. Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως με 203 εκατ. και 17,4% επί του συνόλου των κλάδων κατά Ζημιών.

Άλλοι σημαντικοί κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων οχημάτων με 124 εκατ. (10,6% του συνόλου), οι λοιπές ζημιές αγαθών με 73 εκατ. (6,2% του συνόλου) και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 47 εκατ. € (4,1% του συνόλου). Όταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 691 εκατ. και ποσοστό 59,2% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Η μείωσή τους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι 8,3%. Αντιστοίχως, οι καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας (κλάδοι πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών) συγκεντρώνουν παραγωγή περίπου 298 εκατ. €, η οποία αντιστοιχεί στο 25,5% του συνόλου.

Η αύξησή τους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι 1,7%. Σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2012, για τις ίδιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 5,8%, οδηγούμενη κυρίως από τις μειώσεις των κλάδων χερσαίων οχημάτων (-10,2%), αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (-7,9%) και πιστώσεων (-38,6%). 

Αντιθέτως, αύξηση της παραγωγής σημείωσαν οι κλάδοι πυρκαϊάς και στοιχεία της φύσεως (+1,9%), διαφόρων χρηματικών απωλειών (+19,8%), ασθενειών (+10,5%) καθώς και αυτός της βοηθείας (+1,0%). Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν περίπου τα 106 εκατ. και μερίδιο επί του συνόλου 13,1% ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων συγκέντρωσε 68 εκατ. ή 8,4% της παραγωγής.



Πηγή: insuranceworld.gr