«Ξεσκονίζονται» φερεγγυότητα και επενδύσεις ασφαλιστικών εταιρειών

Όσες εταιρείες θα αποτυπώσουν τα ομόλογά τους σε market value τιμές, θα εμφανίσουν σε μέσα επίπεδα απώλειες της τάξης του 35%.
Τη νέα ακτινογραφία για τα οικονομικά των ασφαλιστικών εταιρειών προετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ελέγχοντας τα περιθώρια φερεγγυότητας της αγοράς και τις επενδύσεις της, βάσει στοιχείων εννεαμήνου 2013.

Ειδικότερα, μέχρι και τις 20 του μηνός οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος το μητρώο επενδύσεων, τα ελεύθερα περιουσιακά στοιχεία και τα επικαιροποιημένα τεχνικά αποτελέσματά τους.

Επίσης, έως τις 10 Νοεμβρίου υποχρεούνται να υποβάλλουν τις καταστάσεις με τα περιθώρια φερεγγυότητας και τον fast track, όπως χαρακτηρίζεται, ισολογισμό αποτελεσμάτων εννεαμήνου, όπου κάθε εταιρεία έχει φέτος - για τελευταία χρονιά - τη δυνατότητα να κάνει χρήση της παρέκκλισης που ορίζει ο νόμος για την αποτίμηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο 90% της ονομαστικής τους αξίας.

Σημειώνεται ότι όσες εταιρείες θα αποτυπώσουν τα ομόλογά τους σε market value τιμές, θα εμφανίσουν σε μέσα επίπεδα απώλειες της τάξης του 35% σε σχέση με τις ονομαστικές τιμές (10ετή ομόλογα), ενώ όσες κάνουν χρήση της παρέκκλισης που προβλέπει ο νόμος τότε οι αρνητικές υπεραξίες θα περιοριστούν στο 10%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι λίγες οι εταιρείες οι οποίες θα υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση και μάλιστα κάποιες εξ αυτών θα είναι από τους ισχυρούς της αγοράς, ενώ σε ότι αφορά τα περιθώρια φερεγγυότητας εκφράζονται φόβοι ότι μια εκ των εταιρειών θα κινηθεί στο όριό τους αν όχι κάτω από αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2012 η αποτίμηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου γινόταν κατά παρέκκλιση στο 90% της ονομαστικής τους αξίας συν το 90% των δεδουλευμένων τόκων μέχρι και τη λήξη του ομολόγου, οπότε οι εταιρείες εμφάνιζαν και μια μικρή απόδοση σε σχέση με τις ονομαστικές αξίες των τίτλων. Φέτος όμως, δεδομένου ότι η αποτίμηση δεν περιλαμβάνει και τους τόκους, οι ασφαλιστικές καλούνται να καταγράψουν ζημιές από τις συγκεκριμένες επενδύσεις τους.





Πηγή: insuranceworld.gr