Τέσσερα νέα στοιχεία στην πρόταση της ΕΑΕΕ για τις ιδιωτικές συντάξεις

Νέα στοιχεία συμπληρώνουν τη γνωστή πρόταση της ΕΑΕΕ για τις ιδιωτικές συντάξεις που βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του insuranceworld.gr

Καταρχήν επιβεβαιώνουν ότι η πρόταση αναφέρει πως τόσο το κεφάλαιο, όσο και οι αποδόσεις αυτού, δεν θα πρέπει να προβλέπουν εγγύηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ότι αποδόσεις θα φέρνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα θα τις κερδίζει ο ασφαλισμένος και, αντίστροφα, κάθε αρνητική υπεραξία θα «χρεώνεται» επίσης στον εργαζόμενο.

Η επιβάρυνση για τον εργαζόμενο προτείνεται να αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, να είναι ετήσια και να υπολογίζεται επί του κεφαλαίου, όποιο θα είναι αυτό συνυπολογιζόμενων των αποδόσεών του. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, σε κάθε περίπτωση οι χρεώσεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένες, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του προγράμματος και να μην στερούν από τον ασφαλισμένο μελλοντικές αποδόσεις.

Σε ότι αφορά την αμοιβή του διαμεσολαβητή για κάθε μετακίνηση ασφαλισμένου από Ταμείο σε Ταμείο, προτείνεται να είναι τιμολογημένη και το κόστος αυτής να υπολογίζεται έξτρα - προσθετικά στο κεφάλαιο, ώστε να μην αφαιρείται από το προς επένδυση κεφάλαιο, όπως γίνεται σήμερα με τα συνταξιοδοτικά – επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα έξοδα πρόσκτησης, η προμήθεια δηλαδή του διαμεσολαβητή για την ένταξη του εργαζόμενου στο Ταμείο Ασφάλισης, προτείνεται να γίνεται απευθείας στην ασφαλιστική εταιρεία και εν συνεχεία αυτή να την αποδίδει στο διαμεσολαβητή.


Πηγή: insuranceworld.gr