Στα 17 δις ευρώ οι απώλειες από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη

Οι φυσικές καταστροφές, και κυρίως οι πλημμύρες, στο πρώτο εννεάμηνο του 2013, θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη 17 δισ. ευρώ, αναφέρει σε έκθεσή της η Munich Re. Οι πλημμύρες, μάλιστα, στο σύνολο των φυσικών καταστροφών αντιπροσωπεύουν το 75% των αποζημιώσεων. 

Η Munich Re, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο, τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τον εν λόγω κίνδυνο και τις στρατηγικές μετριασμού του, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν και οι διακυμάνσεις στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων». 

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι κίνδυνοι από σοβαρά καιρικά φαινόμενα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο από το 1980 έως σήμερα. Ειδικότερα, οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. 

Ο κ. Ludger Arnoldussen, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re, δήλωσε ότι «είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να προσαρμοστούμε σε τέτοια φαινόμενα. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι σημαντικό για τους διοικούντες σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν στην πρόληψη». 

Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στη νότια και την ανατολική Γερμανία, καθώς και στα γειτονικά κράτη, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2013, και οδήγησε σε οικονομικές απώλειες άνω των 12 δισ. ευρώ.