ΕΙΑΣ: Οι τάσεις στην ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης

Συμπληρωματικά ιδιωτικά σχήματα ασφάλισης, τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα με τα δημόσια συστήματα, αναμένεται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όπως επισήμανε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

"Στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων, τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ζημιογόνα ενδεχόμενα με δικά τους μέσα και όχι να βασίζονται στο κράτος, στην έκταση που αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτή είναι μια τάση που θα επικρατήσει σε όλη την αναπτυγμένη Δύση. Το νέο ισοζύγιο στη διαχείριση των κινδύνων δεν συνεπάγεται την αντικατάσταση του ρόλου του κράτους από τις ασφαλιστικές αγορές. Αυτό που θα συμβεί είναι η δημιουργία συμπληρωματικών ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα με τα δημόσια συστήματα», υπογράμμισε.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ο κ.Νεκτάριος επισήμανε ότι, στο νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, που θα διαμορφωθεί σταδιακά στην Ελλάδα, το κέντρο βάρους θα μετακινηθεί από το «δημόσιο» προς το «ιδιωτικό».

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς προϋποθέτει καταρχήν την ανάπτυξη της οικονομίας. «Σε δεύτερη φάση, η ασφαλιστική αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της οικονομικής ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Μπροστά σε τεράστια ευκαιρία η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Από την πλευρά του, ο δρ Γιάννης Παπακωνσταντίνου, γενικός διευθυντής του ΕΙΑΣ επισήμανε: «Εχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι και ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά -παρόλα τα προβλήματά της- βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψει το κενό του σχεδόν καταρρέοντος κοινωνικού κράτους, πλησιάζοντας τον πελάτη με εξωστρέφεια και διαφάνεια, με σύγχρονα προϊόντα προσαρμοσμένα στην οικονομική πραγματικότητα και με καλά εκπαιδευμένους αξιόπιστους ασφαλιστές».

Η γενική διευθύντρια Πωλήσεων της ING Ελλάδος,Σοφία Ρατσιάτου, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια «το έλλειμμα στα δημόσια ταμεία έχει δώσει νέα σημασία στις υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης. Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία, είναι μονόδρομος. Κι όλα αυτά υπό το βλέμμα μιας νέας εποπτικής αρχής και ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλει αυστηρούς όρους και ελέγχους προς όφελος του πελάτη. Στα νέα δεδομένα, ο ρόλος που καλείται να παίξει ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι σύνθετος».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (ΕΠΙ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πηγή: AMΠE