Μονόδρομος η ιδιωτική ασφάλιση

Την εκ βάθρων αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία προανήγγειλαν ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Βασική αιτία για την στροφή αυτή θα αποτελέσει η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ταμείων με αποτέλεσμα οι παροχές κάθε χρόνο να συρρικνώνονται. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την διάρκεια του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Labor & Insurance, με θέμα τη "Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης", που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η χρηματοδότηση των ταμείων θα μειωθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ το 2014, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 10,5 δισ. ευρώ από 12,6 δισ. σήμερα, ενώ το 2015 και 2016 να περιοριστεί στα 9,7 δισ. ευρώ κατ’ έτος. 

Με βάση το παραπάνω δεδομένο ο κ. Βρούτσης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης, το συντομότερο δυνατόν, ενός πλαισίου σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, με περισσότερα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Ο χώρος της απασχόλησης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τόνισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι αυτές οι σχέσεις συνεργασίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Περισσότερο σαφής για την μελλοντική εικόνα του συστήματος ασφάλισης ήταν ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος πρότεινε την χορήγηση μιας κρατικής σύνταξης (κύριας και επικουρικής), τη δημιουργία εθνικού φορέα συντάξεων με τρείς κλάδους που θα καλύπτει, μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τη καθιέρωση κοινών όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, αλλά και την αναζήτηση περαιτέρω παροχών από επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, την καθιέρωση εθνικού επαγγελματικού ταμείου μέσω της εθνικής σύμβασης εργασίας για τους κατώτερα αμοιβόμενους και τη δημιουργία εταιρίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ταμείων με είσοδο στο Χρηματιστήριο.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό και κατ' επέκταση αποδεκτό ότι τα επαγγελματικά ταμεία είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δομή κοινωνικής ασφάλισης, με τη συνευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών και ταυτόχρονα μια δομή που η συμμετοχή του εργαζόμενου ασφαλισμένου σε αυτή είναι απολύτως εθελοντική» ανάφερε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ότι τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να αποδώσουν πρόσθετα τμήματα σύνταξης, υπηρεσίες υγείας και άλλες παροχές.

Συγκεκριμένα ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε:

• Στη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με την ενοποίηση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ (με διατήρηση τριών διακριτών κλάδων) σε ορίζοντα τετραετίας.

• Στη προώθηση της συνέργειας κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης και ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την «τύχη» των επικουρικών ταμείων, καθώς με βάση τη νομοθεσία ανάλογα με τα ελλείμματα θα μπαίνει μαχαίρι στις παροχές.

• Στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα επαγγελματικά ταμεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ίδρυσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους.
Η πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατάργηση των επικουρικών ασφαλίσεων.

Οι τρεις πυλώνες του νέου συστήματος ασφάλισης θα είναι ο πρώτος στον οποίο θα ανήκει η κύρια και επικουρική ασφάλιση, ο δεύτερος, στον οποίο συγκαταλέγει την Επαγγελματική Ασφάλιση, που παρά τις προσπάθειες δεν έχει προχωρήσει στη χώρα μας, και στον τρίο εντάσσει την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο διοικητής πρότεινε, σε βάθος 4 - 5 ετών, την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε επίσης, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων.


real.gr