Πώς θα μειώσετε το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου. Οι μειώσεις ασφαλίστρων και η στρατηγική των εταιρειών. Τα παραμετροποιημένα τιμολόγια. Τι πρέπει να προσέξουν οι πελάτες για να πετύχουν περιορισμό του κόστους.

Πολύ σημαντικές είναι οι μειώσεις των τιμολογίων των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο αυτοκινήτου την τελευταία διετία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς παρατηρούνται τα εξής:

• Πτώση τιμών που υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 20% στα συμβόλαια που προωθούνται μέσω των «κλασικών» δικτύων (ασφαλιστές, πράκτορες).

• Μεγαλύτερο ψαλίδι στα συμβόλαια που προωθούνται μέσω του διαδικτύου και των τραπεζικών καταστημάτων και ακόμη πιο χαμηλά ασφάλιστρα για εκείνους που ασφαλίζονται μέσω ΕΠΥ (οι Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών πωλούν ασφαλιστήρια ξένων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν ελέγχονται από τις ελληνικές αρχές, όποιον κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για τους πελάτες*).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στην αγορά υπάρχουν σήμερα σημαντικές διαφοροποιήσεις τιμολογίων από εταιρεία σε εταιρεία και επίσης υπάρχουν σημαντικές διαφορές ακόμη και ανάμεσα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια της ίδιας ασφαλιστικής!

«Ο πελάτης δεν θα πρέπει να εστιάζει το ενδιαφέρον του μόνο στο ύψος του ασφάλιστρου, αλλά και σε διαφορετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα στο πόσο αξιόπιστη θεωρεί την ασφαλιστική που θα επιλέξει, στο επίπεδο εξυπηρέτησης που του προσφέρει ο ασφαλιστικός του σύμβουλος και στο ακριβές περιεχόμενο των κινδύνων που καλύπτεται» δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, το οποίο παράλληλα εκφράζει τις επιφυλάξεις του και για τη μεγάλη προθυμία ορισμένων εταιρειών να προχωρήσουν σε μεγάλες μειώσεις τιμών:

«Για ορισμένες εταιρείες φαίνεται να μην υπάρχουν... κόκκινες γραμμές στην τιμολόγηση. Σε ό,τι αφορά την πλειονότητα των ασφαλιστικών, τα μειωμένα ασφάλιστρα αντικατοπτρίζουν τα λιγότερα οδικά ατυχήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος, λόγω της κρίσης, κινεί λιγότερο το αυτοκίνητό του και κατά συνέπεια έχει λιγότερα ατυχήματα. Άρα οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν να καταβάλουν περιορισμένες αποζημιώσεις. Αυτή η κατάσταση όμως δεν θα διαρκέσει μόνιμα. Αν, για παράδειγμα, από το δεύτερο φετινό εξάμηνο, η κίνηση στους δρόμους αρχίσει να ανακάμπτει, οι εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν και πάλι τα τιμολόγιά τους, κάτι που δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Τα τιμολόγια πέφτουν πολύ εύκολα, αλλά ανεβαίνουν πολύ δύσκολα...».

Ρωτήσαμε το ίδιο στέλεχος για το κατά πόσον η πτώση στις τιμές των ασφαλίστρων συνεχίζεται και μέσα στο 2014 και η απάντηση ήταν: «Ναι. Ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συνολικές μειώσεις, ωστόσο η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ίσως περισσότερο έντονη από την πραγματική. Θεωρώ πως βλέπουμε σημαντικές μειώσεις τιμολογίων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες όπου ενδεχομένως να υπάρχουν και μικρές αυξήσεις. Μιλάμε δηλαδή για μειώσεις τιμών κυρίως σε παραμετρικό επίπεδο».

Παραμετροποιημένα τιμολόγια

Συχνά, οι ασφαλιστικές δεν προσφέρουν το ίδιο τιμολόγιο σε όλους τους πελάτες τους, αλλά αντίθετα πριμοδοτούν με χαμηλότερες τιμές ορισμένους από αυτούς, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να αποβεί προς όφελός τους.

Έτσι, διαφορετικά ασφαλιστήρια ενδεχομένως να υπάρχουν:

• Ανάλογα με την ηλικία του οδηγού, όπου καλύτερες τιμές δίδονται σε όσους δεν είναι ούτε πολύ μικροί, ούτε πολύ μεγάλοι.

• Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του πελάτη. Σε γενικές γραμμές, οι προσφερόμενες τιμές στην επαρχία είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε Αττική και Θεσσαλονίκη (διαφορετική συχνότητα ατυχημάτων). Επιπλέον, ορισμένες φορές παρατηρούνται διαφοροποιήσεις και μέσα στα όρια της Αττικής, ανάλογα με τον ταχυδρομικό κωδικό της κατοικίας διαμονής του ασφαλισμένου.

• Ανάλογα με το επάγγελμα, καθώς υπάρχουν εταιρείες που χορηγούν εκπτώσεις σε συγκεκριμένα επαγγέλματα (π.χ. εργαζόμενους σε τομείς του δημόσιου τομέα).

• Εκπτώσεις σε οικογένειες που έχουν ασφαλίσει δύο αυτοκίνητα στην ίδια εταιρεία.

• Εκπτώσεις σε άτομα που πέρα από το συμβόλαιο αυτοκινήτου συνάπτουν στην ίδια εταιρεία άλλου είδους συμβόλαια (π.χ. ζωής, συνταξιοδοτικό, υγείας, κατοικίας).

• Εκπτώσεις στις μικτές ασφαλίσεις, ανάλογα με το πόσο υψηλό είναι το ποσό απαλλαγής αποζημίωσης (η εταιρεία καλύπτει μόνο τη ζημιά που υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσό). 

* Για παράδειγμα, είχαμε την πρόσφατη περίπτωση έκδοσης χιλιάδων ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην Ελλάδα στο όνομα μιας ρουμανικής ασφαλιστικής, η οποία -όταν ρωτήθηκε- δήλωσε άγνοια για το γεγονός...



του Στέφανου Κοτζαμάνη
euro2day.gr