Στα 15 δις οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη

Στο 1/3 των διεθνών αποζημιώσεων ανέρχονται τα ποσά που κατέβαλαν στους ασφαλισμένους τους για φυσικές καταστροφές οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε σε αξιώσεις 15 δις που αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμύρες και καταιγίδες. Συνολικά οι οικονομικές απώλειες από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα έφτασαν τα 33 δις δολάρια και περίπου οι μισές από αυτές τις ζημιές ήταν ασφαλισμένες. Διεθνώς σύμφωνα με μελέτη της Swiss Re οι αποζημιώσεις για φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ήταν 45 δις δολάρια.


Φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη: 15 δις ασφαλισμένες απώλειες και 1.167 θύματα
Φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς καταστροφές κόστισαν πάνω από 33 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη το 2013, οι οποίες ήταν περίπου κατά το ήμισυ ασφαλισμένες. Οι ασφαλιστικές κατέβαλαν για το 2013 συνολικά 15 δις δολάρια και τα πιο δαπανηρά συμβάντα για τον ασφαλιστικό κλάδο ήταν οι καλοκαιρινές πλημμύρες στην Ευρώπη, η χαλαζόπτωση στη Γερμανία και
οι χειμωνιάτικες καταιγίδες στη βόρεια Ευρώπη .

1. Πλημμύρες
Νωρίς το καλοκαίρι μεγάλες μάζες υγρασίας και ψυχρού αέρα από τη βόρεια Ευρώπη δημιούργησαν έντονες βροχοπτώσεις για τέσσερις ημέρες, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες στην άνω λεκάνη του Δούναβη και κατά μήκος του ποταμού Έλβα. Νωρίτερα το Μάιο είχαν σημειωθεί συνεχείς βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα το χώμα να είναι ήδη κορεσμένο. Ζημίες μεγάλης έκτασης σημειώθηκαν στη Γερμανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Το φαινόμενο αυτό υπολογίζεται ότι προκάλεσε καταστροφές ύψους16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θετικό ωστόσο είναι πως η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων σε αυτές τις περιοχές περιόρισε και τις συνέπειες. Λόγου χάρη τα φράγματα που χτίστηκαν στην Πράγα μετά από τις πλημμύρες του 2002, προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό το κέντρο, το οποίο υπέστη περιορισμένες ζημιές σε σχέση με την ένταση του φαινομένου. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει διαχείριση αυτών των καταστάσεων και τα κράτη να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα που έχουν δει και στο παρελθόν. Οι ασφαλισμένες απώλειες από τις έντονες βροχοπτώσεις ανήλθαν σε 4 δισ. δολάρια και αποτελούν την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή. Πέρα όμως από τις μεταβολές που παρατηρούνται στη Γερμανία σε σχέση με τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, υπάρχουν αλλαγές και στην ασφαλιστική αγορά. Το 2002 τα ασφαλισμένα κτίσματα ήταν το 19% και το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32%.

2. Χαλαζόπτωση
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο με θερμοκρασίες άνω του συνηθισμένου μέσου όρου στην Κεντρική Ευρώπη, εμφανίστηκε ισχυρή χαλαζόπτωση στη βόρεια Γερμανία στις 27 Ιουλίου και εν συνεχεία σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως οι Reutlingen, Nürtingen και Kirchheim unter Teck στη νότια Γερμανία. Περίπου 100.000 κτίρια και 50.000 οχήματα υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ το ίδιο φαινόμενο προκάλεσε επίσης ζημιές και στη Γαλλία. Είναι η μεγαλύτερη ζημιά σε επίπεδο ασφαλισμένων απωλειών που έχει καταγραφεί ποτέ από χαλάζι και ανέρχεται σε 3,8 δισ. δολάρια.

Οι αξιώσεις για αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι ήταν πολλές και πέρα από τα νέα δεδομένα όσον αφορά την αναγκαιότητα αυτής της κάλυψης για κτίρια στις εν λόγω περιοχές άνοιξε και ένας διάλογος για το πως μπορούν να προστατευτούν τα κτίρια σε παρόμοιες περιπτώσεις. Συνήθως οι ζημιές από χαλάζι εντοπίζονται σε παράθυρα, οροφές. φεγγίτες και ηλιακούς συλλέκτες. Μπορεί όμως να οδηγήσουν και σε φθορές από τη διείσδυση υγρασίας σε οροφές και να προκαλέσουν προβλήματα ακόμα και στα συστήματα αποχέτευσης. Αυτό που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συζητούν τώρα είναι το πόσο ανθεκτικά είναι τα νέα υλικά δόμησης σε αυτές τις συνθήκες. Όπως υποστηρίζεται είναι πιθανό η ζημία να έχει μεγεθυνθεί από την ευρεία χρήση σκυροδέματος στις στέγες, καθώς και από την χρήση συγκεκριμένων υλικών για μόνωση.

3. Christian και Xavier
Υποχρεώσεις 2,5 δις δολαρίων για τις ασφαλιστικές εταιρείες δημιούργησε προς το τέλος του χρόνου σύμπλεγμα καταιγίδων από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το οποίο έπληξε τη βορειο-δυτική Ευρώπη. Προς το τέλος του Οκτωβρίου η μεγάλης ισχύος ανεμοθύελλα Christian, που προκάλεσε ζημιές κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ύψους 1,5 δις δολάρια και αργότερα, τον Δεκέμβριο, η ανεμοθύελλα Xaver προκάλεσε το υψηλότερο κύμα στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου από του 1953 και το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη θάλασσα στο Αμβούργο από το 1825. Οι ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι εισέπραξαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1 δις δολάρια.

4. Καύσωνας
Τον Ιούλιο σημειώθηκαν 760 πρόωροι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο από υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες διήρκεσαν για περίπου 9 ημέρες. Από τη θερμότερη παρατεταμένη περίοδο καύσωνα που καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία επτά χρόνια τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν προβλήματα ήταν κυρίως ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς.





Πηγή: insuranceworld.gr