Στο 2,8% η αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής διεθνώς το 2014

Στο 2,8% θα φτάσει η αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής διεθνώς το χρόνο που διανύουμε. Αυτό αναφέρει μελέτη της MunichRe η οποία υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως και κυρίως στις βιομηχανικές χώρες συνοδεύεται από την ταυτόχρονη αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η παραγωγή ασφαλίστρων το 2014 – μετά από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις επιπτώσεις του νομίσματος θα φτάσει στο 2,8% και στο 3,2% το 2015, ποσοστά που αντιστοιχούν σε ονομαστική αύξηση 3,9% το 2014 και 4,6% το 2015.

Όπως αναφέρει ο Michael Menhart, Chief Economist στην Munich Re, «μετά από τρία χρόνια χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, η ανάπτυξη της ασφαλιστικής παραγωγής διεθνώς αρχίζει να επιταχύνεται και πάλι με αργούς ρυθμούς. Αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάκαμψη που καταγράφεται στις βιομηχανικές χώρες».

Ωστόσο, πολλές αναδυόμενες χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομική στασιμότητα. Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα έχουν επιβραδυνθεί, η οικονομία της Ρωσίας πλήττεται από την κρίση στην Ουκρανία, και χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία είναι αντιμέτωπες με δυνάμεις που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στον τομέα των ασφαλειών.

Το 2013 η παγκόσμια ασφαλιστική παραγωγή σημείωσε συγκρατημένη αύξηση της τάξεως του 2,1%, με τις γενικές ασφαλίσεις να κινούνται ανοδικά κατά 2,8% και τις ασφαλίσεις ζωής κατά 1,8%.

Σημαντικό είναι να πως οι οικονομολόγοι της Munich Re πιστεύουν ότι οι αναδυόμενες χώρες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στην ασφαλιστική αγορά από το 2020,καθώς το μερίδιο των αναδυόμενων ασιατικών χωρών στα παγκόσμια έσοδα από ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθεί από 9% σε 14% το 2020. Η κινεζική αγορά – με ασφαλιστική παραγωγή 210 δις ευρώ το 2013 ήταν ήδη η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης, η οποία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2020 και να είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά και ο όγκος των ασφαλίστρων της θα αυξηθεί σε περισσότερο από 1.200 δισ. το 2020. Αυτό θα καταστήσει την συγκεκριμένη αγορά δύο φορές μεγαλύτερη από την Ιαπωνία (που είναι η δεύτερη στη λίστα με βάση την ασφαλιστική παραγωγή).


Πηγή: insuranceworld