Η ομαδική ασφάλιση αναβαθμίζει τις παροχές των εργαζομένων και αυξάνει την αποδοτικότητά τους προς όφελος των επιχειρήσεων

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, την αναβάθμισή της αλλά και την δημιουργία στενότερων σχέσεων με τους εργαζόμενους διαδραματίζουν οι ομαδικές ασφαλίσεις.

Την συμβολή τους στην σύγχρονη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας αναλύει διεξοδικά ο κ. Γιώργος Πλωμαρίτης, διευθυντής ομαδικών ασφαλίσεων και corporatebusiness της Interamerican.

Ο κ. Πλωμαρίτης αναφέρει:

Η ομαδική ασφάλιση εξακολουθεί να αποτελεί θεσμό στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Αποτελεί απαραίτητο «εργαλείο» για οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκειμένου να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος. Και αυτό διότι ενισχύει την προσήλωση των εργαζομένων στην επιχείρηση, παρέχει κίνητρο για την προσέλκυση νέων ικανών στελεχών και γενικότερα βελτιώνει το κύρος και τη φήμη της στην αγορά. Είναι ίσως η μόνη λύση σήμερα για τον εργαζόμενο, αφού, μπαίνοντας κάτω από την «ομπρέλα» της επιχείρησης, μπορεί να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας καλύψεις με προσιτό κόστος.

Τα κίνητρα για τις Επιχειρήσεις

Μεγαλύτερες προοπτικές για την σύναψη Ομαδικών Ασφαλίσεων δίνει η νέα νομοθεσία που ισχύει από τις αρχές του 2014. Παρέχει σημαντικά κίνητρα σε επιχειρήσεις να δημιουργήσουν Ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, υγείας & σύνταξης.

Ιδιαίτερα στα συνταξιοδοτικά προγράμματα οι εισφορές του εργοδότη, εκπίπτουν πλήρως από το φορολογητέο εισόδημα ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εισφορές του εργαζομένου που σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρεώσεις και τη δυνατότητα επίτευξης καλύτερων αποδόσεων καθιστούν τα Ομαδικά Προγράμματα Ασφάλισης την πλέον ελκυστική παροχή για το προσωπικό.

Τα οφέλη για τους εργαζόμενους

Οι παροχές της ομαδικής ασφάλισης είναι σημαντικές για τους εργαζόμενους. Και αυτό διότι: αναπληρώνουν πιθανές ελλείψεις στις παροχές του κοινωνικού φορέα και λειτουργούν αντισταθμιστικά στις μειώσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ετσι, η ομαδική ασφάλιση συνεισφέρει στη διατήρηση της ποιότητας ζωής του εργαζομένου και προσφέρει κάλυψη στην οικογένειά του σε περίπτωση απώλειας ζωής ή ανικανότητάς του για εργασία. Δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς – οι ίδιοι και η οικογένειά τους – σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας. Παράλληλα, στα ομαδικά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα διεύρυνσης των καλύψεων και των παροχών και για τα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων με πολύ χαμηλό κόστος. Έτσι όλη η οικογένεια απολαμβάνει τα οφέλη της ασφάλισης, εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν καλύψεις υψηλής ποιότητας με χαμηλό κόστος, ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνική ασφάλιση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Ευκαιρίες ανάπτυξης

Στο σημερινό περιβάλλον οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αναμφισβήτητα η κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις έμμεσες παροχές, όπως είναι η ομαδική ασφάλιση.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά και την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η ομαδική ασφάλιση, διατηρούν τα ασφαλιστήριά τους, καθώς, πέραν των άλλων, λειτουργούν και αντισταθμιστικά έναντι των οικονομικών απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι. Ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγαλύτερη πίεση, προχωρούν σε τροποποιήσεις των παροχών, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να διατηρήσουν το πρόγραμμα, καθώς αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα και την προστιθέμενη αξία του. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, σε κάθε κρίση υπάρχουν ευκαιρίες. Εξαιτίας της αδυναμίας της κοινωνικής ασφάλισης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στους τομείς της υγείας και της σύνταξης θα ενισχυθεί περαιτέρω, συμπληρώνοντας και αναβαθμίζοντας τις παροχές των εργαζομένων.




Απόσπασμα συνέντευξης του κ. Πλωμαρίτη στον Γιάννη Ε. Βερμισσώ του Ιnsurance World.
Επεξεργασία - Επιμέλεια: ergoninsurance.blogspot.gr