Ενημέρωση των καταναλωτών για το νέο πλαίσιο στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Τους τελευταίους μήνες το Κράτος προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές στο Νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον τομέα των Ασφαλειών σε πολλά επίπεδα με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση προβλημάτων του παρελθόντος και την εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις βασικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζεται όσον αφορά την ασφάλεια του αυτοκινήτου, πώς αποδεικνύεται ότι είστε ασφαλισμένοι και τι ισχύει πλέον μετά την κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης του Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου σας.

1. H σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου σας καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας. 
Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλισή σας ισχύει αυστηρά μόνο για το χρονικό διάστημα που ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριό σας. Επομένως έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

2. Ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ή σύναψη νέου γίνεται μόνον εφόσον προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του ασφαλίστρου
Για το λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις Ασφαλιστικές Εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

3. Καταργείται το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα που αποδείκνυε την ύπαρξη ασφάλισης. 
Αυτό που αποδεικνύει στα αστυνομικά όργανα ότι είστε ασφαλισμένο από εδώ και στο εξής είναι το Ασφαλιστήριό σας(*). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο όχημά.

* Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραληφθεί το ασφαλιστήριο, η σύναψη της ασφάλισής θα αποδεικνύεται για τις πέντε (5) πρώτες ημέρες της κάλυψής από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματός έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Από τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους της ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί