Γραφείο Προϋπολογισμού: «Ναι» σε ιδιωτικές συντάξεις!

Επικρίνει την κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους για την απόφασή της να μην εντάξει την ιδιωτική ασφάλιση στο πλαίσιο των προτάσεών της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις σε βάθος χρόνου.


Ειδικότερα, στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπλογισμού τονίζει ότι «η πρόταση της κυβέρνησης δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της ιδιωτικής ασφάλισης. Η τελευταία όμως αποτελεί στις περισσότερες δυτικές χώρες ένα είδος τρίτου πυλώνα για τον οποίο μάλιστα προβλέπονται κίνητρα».

Το Γραφείο σημειώνει ότι «την ιδιωτική ασφάλιση βαραίνουν αβεβαιότητες, για το αν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε περιπτώσεις που περιέρχονται σε δυσκολίες (π.χ. λόγω κακών επενδύσεων) θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων», τονίζει όμως ότι «η εξέλιξη του εποπτικού καθεστώτος της Ε.Ε. τις μειώνει».

Οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού επισημαίνουν, επίσης, ότι «οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για “διασφάλιση των σημερινών συντάξεων” δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες των σημερινών απασχολούμενων και επόμενων γενεών συνταξιούχων. Εκτός τούτου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν μετά από 2-3 χρόνια»!

Στις γενικότερες παρατηρήσεις του για την οικονομία, το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι «παρά τις απαισιόδοξες απόψεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από τεχνικής άποψης, η μακροοικονομική διαχείριση μπορεί να πετύχει και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν. Βέβαια δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος να αποτύχει το πρόγραμμα πολιτικά».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το 2016, το Γραφείο Προϋπολογισμού μάλλον κλίνει προς την αντίληψη ότι θα χρειασθούν νέες παρεμβάσεις, σημειώνοντας: «Κατά την κυβέρνηση, η μέχρι τώρα καλή πορεία εκτέλεσης του Π/Υ 2015, ιδιαίτερα στην πορεία των εσόδων, δεν δημιουργεί θέμα δημοσιονομικού κενού, άρα και ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Όμως, οι καθυστερήσεις που ήδη έχουν παρατηρηθεί με τη θέσπιση νομοσχεδίων που εκκρεμούν εξ αναβολής από το 2015 καθώς δεν συνδέθηκαν με πακέτα προαπαιτούμενων δημιουργούν ήδη κάποιες ανησυχίες καθώς πολλά από τα μέτρα αυτά έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016. Κυρίως προέρχονται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο. Επίσης προέρχονται από τις εκκρεμείς παρεμβάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο (ενοίκια, αγρότες, νέα κλίμακα κλπ), αλλά και από τις εφαρμοστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016».

Τέλος, για το θέμα του χρέους, το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Ειδικότερα, αναφέρει:
«Η μείωση τουλάχιστον του κόστους εξυπηρέτησής του (με χαμηλότερα επιτόκια και παράταση των περιόδων αποπληρωμής, θα απαλλάξει τη χώρα από τον βραχνά των υποχρεώσεων του 2019 και μετά, που απειλούν σήμερα την ανάκαμψη. Η λέξη κλειδί στη δημόσια συζήτηση είναι τώρα η “εξυπηρετησιμότητα” του χρέους. Και υπάρχει ήδη δέσμευση των εταίρων για ανάλογες ελαφρύνσεις.

Δεν υποτιμούμε τη σημασία τους στη σημερινή συγκυρία ούτε ότι συνεπάγονται ουσιαστικά μείωση του χρέους (σε όρους παρούσας αξίας).

Κατά τη γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους όμως αυτό το τεράστιο συσσωρευμένο χρέος θα επικρέμαται ως “δαμόκλειος σπάθη” πάνω από την ελληνική οικονομία και θα απειλεί να θολώνει τις προοπτικές της κάθε φορά που θα αντιμετωπίζει εξωτερικές διαταραχές ή άλλες δυσκολίες. Δεδομένου ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της ΕΕ μια τολμηρή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη παντού».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙA ΕΚΘΕΣΗ